Hovorí sa síce, že inšpirácia je všade okolo nás, no možnosť „ohmatať“ si obaly a materiály a technológie používané na ich výrobu ničím nenahradíte. Našťastie, aj v tomto segmente sa konajú rôzne veľtrhy a podujatia, v rámci ktorých tiež môžete nadviazať nové obchodné kontakty. Vybrali sme pre vás 6 významných podujatí venovaných obalom v širšom regióne.

Január 2023: PSI – Düsseldorf, Nemecko

Medzinárodný veľtrh PSI nazývajú vystavovatelia vlajkovou loďou medzi veľtrhmi s reklamnými predmetmi. Koná sa každoročne na výstavisku Messegelände v nemeckom Düsseldorfe. Tento rok PSI dokonca odštartuje sezónu reklamných veľtrhov, keďže svoje brány pre návštevníkov otvorí už 10. 1. 2023.

Veľtrh PSI nie je zameraný iba na obalové materiály. Okrem nich tu nájdete tisícky druhov reklamných predmetov od nálepiek cez fľaše až po textil. Odprezentuje ich takmer 500 vystavovateľov z celého sveta od Ameriky až po Áziu.

Samozrejmosťou je aj sprievodný program s 34 podujatiami. Medzi nimi nechýbajú prednášky či udeľovanie ocenenia udržateľnosti PSI Sustainability Awards v spolupráci s Nemeckou asociáciou pre udržateľnosť BVNG.

Február 2023: EmbaxPrint – Brno, Česko

Medzinárodný veľtrh obalov a tlače EmbaxPrint budete môcť tento rok navštíviť už po 31. raz. Na výstavisku v Brne sa naposledy predstavilo 199 vystavovateľov, z toho takmer dve tretiny boli zo zahraničia.

Najväčším lákadlom bude tentokrát vzorová baliaca linka Packaging Live, ktorú si budete môcť pozrieť priamo v akcii. Linka je plne automatizovaná a vybavená robotmi, pričom sa postará o celý proces balenia vrátane potlače obalov.

EmbaxPrint 2023 sa organizátori rozhodli spojiť s veľtrhom Salima, ktorý je venovaný potravinárstvu a gastronómii. Obaly a obalová technika sú totiž rovnakou nevyhnutnou súčasťou potravinárskeho priemyslu ako samotné produkty. Veľtrhy budú sprevádzané konferenciou Salima talks, na ktorej takisto nebudú chýbať témy zamerané na obalový priemysel.

Ak si EmbaxPrint nechcete nechať ujsť, zapíšte si do kalendára dátum 7. – 9. 2. 2023.

Apríl 2023: Reklama Polygraf Obaly – Praha, Česko

Ako už z názvu vyplýva, veľtrh Reklama Polygraf Obaly nie je venovaný iba obalovým materiálom a technike. Minulý rok prišlo na pražské výstavisko PVA Expo 147 vystavovateľov zameraných okrem obalov na výrobu reklamy, polygrafiu, POS a POP materiály, reklamné predmety a súvisiace služby. Pred vynútenými prestávkami v rokoch 2021 a 2020 však počet vystavovateľov každoročne prekonával dve stovky – v roku 2017 ich bolo dokonca 294.

Tento ročník bude mať poradové číslo 28 a budete ho môcť navštíviť 25. – 27. 4. Podrobný sprievodný program ešte nie je zverejnený, jeho súčasťou však bývajú odborné prednášky či ukážky car wrappingu (polepu vozidiel). Okrem toho sa na veľtrhu Reklama Polygraf Obaly pravidelne udeľuje ocenenie v oblasti signmakingu s názvom Duhový paprsek, ktorého tradícia siaha do roku 2004.

Zdroj: facebook.com/reklamapolygraf/

Máj 2023: Interpack – Düsseldorf, Nemecko

Veľtrh Interpack, ktorý sa bude konať 4. – 10. 5. 2023 (áno, celých 7 dní) v nemeckom Düsseldorfe, je zameraný čisto na obalový priemysel. Vystavovatelia sú rozdelení do 8 kategórií – jedlo, nápoje, cukrovinky, pečivo, farmaceutické výrobky, kozmetika, nepotravinárske výrobky a priemyselný tovar.

Interpack je jedno z najväčších podujatí zameraných na obalový priemysel. V roku 2017 prešlo jeho bránami 170 000 návštevníkov. Na ploche 178 000 m2 si mohli obzrieť produkty 2 860 vystavovateľov z 55 krajín. Na tento rok je ohlásených 2 351 vystavovateľov z krajín od USA cez EÚ, Turecko, Indiu, Čínu až po Japonsko. Hlavnými témami budú cirkulárna ekonomika, manažment zdrojov, digitálne technológie a bezpečnosť produktov.

Samozrejmosťou sú aj sprievodné akcie vo forme prednášok a workshopov (každý deň veľtrhu je venovaný jednej zo 7 tém). Nechýba ani špeciálna Start-up zóna, ktorá zjednoduší networking začínajúcim firmám.

Október 2023: Obalko – Praha, Česko

Na 10. ročníku českého a slovenského obalového kongresu Obalko diskutovalo takmer 500 profesionálov z oblasti obalového priemyslu. Ten jedenásty môžete ísť navštíviť 19. – 20. 10. 2023 do Aquapalace Hotela v Prahe.

Tešiť sa môžete na workshopy rozdelené na 3 tematické celky. V časti Dizajn a inovácie sa zoznámite s najnovšími prípadovými štúdiami a príkladmi inovácií od konkrétnych značiek. Časť Technológie a materiály sa zameria na uvádzanie technológií do praxe vrátane ich ekonomickej náročnosti a návratnosti. Posledná časť bude venovaná udržateľnosti – od ekologického dizajnu cez zálohovanie a recykláciu až po udržateľný prístup v kontexte ekonomiky firiem aj celospoločenského významu.

V rámci sprievodného programu sa budete môcť zúčastniť aj podujatí zameraných na networking či ceremónie pri príležitosti odovzdávania ocenenia Obal roka. Takisto budete môcť navštíviť výrobné prevádzky vybraných partnerov kongresu v rámci komentovaných prehliadok.

Zdroj: obalko.cz

September 2024: Fachpack – Norimberg, Nemecko

Fachpack je jeden z najvýznamnejších veľtrhov obalového priemyslu v Európe s vyše 40-ročnou históriou. V septembri 2022 ho navštívilo 32 000 návštevníkov z 90 krajín. Na výstavisku v nemeckom Norimbergu na nich čakalo 1 145 vystavovateľov.

Bežnou súčasťou veľtrhu Fachpack sú desiatky workshopov a prednášok, ktoré boli minulý rok rozdelené do 3 diskusných fór (Packbox, Techbox a Innovationbox). Nechýbali ani pavilóny venované startupom, konferencia Circular Economy for Flexibles zameraná na obaly v cirkulárnej ekonomike či udeľovanie cien German Packaging Awards, ktoré mal na starosti Nemecký obalový inštitút (DVI).

V roku 2023 má veľtrh prestávku, svoje brány opäť otvorí až 24. 9. 2024.

.